Na kurpiowską nutę

Stowarzyszenie realizuje projekt pt. "Na kurpiowską nutę", którego celem jest podnieśliśmy poziom kultury muzycznej poprzez utrwalenie i wprowadzenie do szerszego obiegu utworów ludowych z terenu Białej Puszczy Kurpiowskiej. W ramach projektu wydana zostanie płyta „Muzyka Kurpiów Puszczy Białej” będąca pierwszym wydawnictwem poświęconym w całości folklorowi muzycznemu regionu usytuowanego na Nizinie Północnomazowieckiej w widłach Bugu i Narwi - Białej Puszczy Kurpiowskiej. Utwory znajdujące się na płycie pochodzą z publikacji autorstwa Bonifacego Kozłowskiego – wieloletniego kierownika artystycznego i choreografa regionalnych zespołów działających na terenie Puszczy Białej. Zebrane i spisane przez niego pieśni i tańce kurpiowskie znaleźć można w jego książce „Folklor muzyczny i taneczny Puszczy Białej”, wydanej w 2004 r. przez Mazowiecki Instytut Kultury (ówczesny MCKiS).

Projekt dofinansowany ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury w ramach programu „Muzyczny ślad" realizowanego przez Instytut Muzyki i Tańca. 

Czytaj więcej:

"Zapatrzeni w tańcu"

 

26 czerwca 2016 r. odbyło się podsumowanie projektu "Zapatrzeni w tańcu" realizowanego w ramach Programu Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego Kultura Dostępna. Stowarzyszenie „Puszcza Biała – Moja Mała Ojczyzna” realizuje projekt w partnerstwie z Gminą Zatory i Zespołem Szkół im. Armii Krajowej w Pniewie Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z wydarzenia na Puszczy Białej.

 

Czytaj więcej:

11-20 sierpnia 2010 r. - Integracyjne spotkania kurpiowskie

W sierpniu 2010 r. Stowarzyszenie Puszcza Biała – Moja Mała Ojczyzna realizowało projekt pt. Integracyjne spotkania kurpiowskie, w ramach którego zrealizowano dwa tematy zajęć warsztatowych w Kuźni Kurpiowskiej w Pniewie:

  • „Zielko” (11-15 sierpnia 2010 r.) warsztaty podczas, których uczestnicy przygotowywali tradycyjne bukiety – wiązanki z okazji święta Matki Boskiej Zielnej.
  • „Tradycje kulinarne Puszczy Białej” (17-20 sierpnia 2010 r.) warsztaty podczas, których uczestnicy przygotowywali tradycyjne dla tego regionu potrawy.

Czytaj więcej:

Jesteś tutaj: Home Projekty